Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

1938 ~ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ


Φωτογραφία του Μεταξά από την κηδεία του Κεμάλ.

Tο Νοέμβρη του 1938 ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς πήγε στην Άγκυρα για να παραστεί στη κηδεία του χασάπη των Ελλήνων κεμάλ  ατατούρκ.
Εκεί υπέγραψε σύμφωνο  φιλίας και μη επιθέσεως-  το 2ο τέτοιο σύμφωνο  μεταξύ Ελλάδας και τουρκίας. Το πρώτο το είχε υπογράψει ο Βενιζέλος.

 Για να τιμήσει τον κεμάλ και την 'ελληνοτουρκική φιλία',  ο Μεταξάς
μετονόμασε προς τιμήν του την οδό Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Παράλληλα, με το ελληνικό δημόσιο χρήμα αγόρασε από τον ιδιώτη που το κατείχε το σπίτι όπου υποτίθεται ότι γεννήθηκε ο Κεμάλ και το χάριζε στο τουρκικό κράτος. Το σπίτι αυτό σήμερα είναι το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
Την  μετονομασία αυτή αποδέχτηκαν και σεβάστηκαν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, εμφυλιακές και μετεμφυλιακές. Η οδός Κεμάλ Ατατούρκ θα ξαναπάρει το παλιό της όνομα μετά τα Σεπτεμβριανά του '55, δηλαδή μετά το πογκρόμ που οργανώθηκε κατά της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης από τους τούρκους.
Η εφημερίδα "Ελεύθερον Βήμα" αναφέρει : «για να τιμήσει τον Τούρκο ηγέτη τήρησε ενός λεπτού σιγή και αποφάσισε ομόφωνα να δώσει το όνομά του σε τμήμα της οδού Απ.Παύλου της Θεσσαλονίκης, όπου ευρίσκεται η οικία του αποθανόντος ηγέτη».
Ο Μεταξάς έκανε τα πάντα για να τιμήσει τη μνήμη του κεμάλ, ενώ μάλλον ξέχασε εντελώς τους χιλιάδες Έλληνες που σφαγιάστηκαν από εκείνον στον Πόντο και την Μικρά Ασία.