Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ:ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΕΘΝΙΣΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου, αρχιεπισκόπου χρυσοστόμου. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε δηλώσεις σχετικά με την πανορθόδοξη σύνοδο που πρόκειται να λάβει χώρα το επερχόμενο έτος και τις πυρετώδεις προετοιμασίες  που ήδη γίνονται εδώ και αρκετό διάστημα.

«Έχει σχεδόν 50 χρόνια που εργαζόμαστε για την σύγκληση της αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.», ανέφερε ο σεβασμιότατος Κύπρου αναφορικά με την πρώτη σύνοδο τόσο ευρείας συμμετοχής ορθοδόξων εκκλησιών από όλον τον κόσμο, από την εποχή της τελευταίας οικουμενικής συνόδου.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να δώσει απαντήσεις στον σύγχρονο άνθρωπο για μια σειρά ζητημάτων.» ανέφερε ο κκ. Χρυσόστομος και συμπλήρωσε ότι «εκείνο το οποίο εμποδίζει την Ορθοδοξία να λάβει αποφάσεις, είναι ο εθνικισμός. Δηλαδή, κάθε Προκαθήμενος βλέπει πρώτα την εθνική του καταγωγή και έπειτα την Ορθοδοξία».

Κατέληξε δε ότι  οφείλουμε «πρώτα όλοι να είμεθα Ορθόδοξοι και κατά δεύτερο λόγο να είμαστε Έλληνες, Ρώσοι, Άραβες, Σλάβοι κλπ. Αν δεν αποβάλουμε τον εθνισμό μας και να θέσουμε υπέρ άνω όλων την Ορθοδοξία, δυστυχώς δεν θα πάμε καλά».

Μπορεί οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να σοκάρουν διάφορους, ειδικά μετά από τόσες δεκαετίες εντατικής προπαγάνδας υπέρ μίας ελληνορθόδοξης ιδεολογίας κατά κύριο λόγο κατασκευασμένης από συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις για στρατηγικούς πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους. Ωστόσο, αν σκεφθούμε πόσο πληγώνουν την ενότητα της εκκλησίας οι κατά τόπους εθνικιστικές εξάρσεις, όπως για παράδειγμα στο κράτος των Σκοπίων, τη Βουλγαρία ή στην υπό κρίση Ουκρανία, θα καταλάβουμε και πόσο σημαντική μπορεί να είναι η ενότητα της εκκλησίας για την ειρήνη στα Βαλκάνια αλλά και όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.
 από ekklisiaonline.gr