Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

ΙΡΛΑΝΔΙΑ ~ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΙΡΙΔΑΣ


Το όνομα Ιρλανδία προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων Ίριδα και το ομηρικό 'λάνδη'     (γη,στεριά ). Οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν εκεί, αφιέρωσαν το νησί στη Θεά Ίριδα. Η Ίριδα ήταν Αγγελιοφόρος του Δία και της Ήρας.

Αργότερα, Δρυϊδες από την Ιερά Δωδώνη έφτασαν και οργάνωσαν την λατρεία των Κελτών, δηλαδή των παιδιών του Ηρακλή, διότι ο Κέλτης ήταν γιος του, σύμφωνα με την Παράδοση.
Οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς ονομάζουν την Νήσο της Ιρλανδίας με το όνομα Ιέρνη. Τούτο το συναντούμε στα Αργοναυτικά, στον Αριστοτέλη και στον Στράβωνα. Στα Ελληνικά Ιέρνη σημαίνει Ιερά Νήσος.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης την ονομάζει «Νήσο της Ίριδος». Η Ίριδα ήταν Θεά Αγγελιοφόρος του Δία και της Ήρας.
Στην γαλλική εγκυκλοπαίδεια Larousse αναφέρεται ότι  ο Έλληνας πρίγκιπας Παρθόλος έφθασε στο Νησί συνοδευόμενος από 24 ζεύγη Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και οι τρεις υιοί του με τις συζύγους τους  και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Δουβλίνου. Σε τριακόσια χρόνια έγιναν πέντε χιλιάδες. Οι περισσότεροι πέθαναν από επιδημία και ετάφησαν σε ομαδικό τάφο (τύμβο) στο Tallaght έξω από το Δουβλίνο.
Μετά τον Τρωικό Πόλεμο, όπως γράφουν ο Φ. Ζιρώ και Ζ. Ροθ στο βιβλίο τους «Γενική Μυθολογία», έφθασαν στο Νησί οι Tuatha de Danann (Έλληνες Δαναοί), άνθρωποι Θείας καταγωγής με ρομφαίες και δόρατα, οι οποίοι έφεραν και την «πέτρα της μοίρας». Αυτή η πέτρα προερχόταν από το Σπήλαιο του Διός, στο όρος Ίδη της Κρήτης.